No jakie. A jakie sa? %-) Istnieją różne rodzaje kwasów omega-3: ALA EPA DHA Omega-6 – kwasy wielonienasycone lub kwasy linolowe (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) Omega-9 - kwasy jednonienasycone lub kwasy oleinowe (olej arachidowy, rzepakowy i olej z oliwek) rozne preparaty maja rozne proporcje tych kwasow a to duza roznica , zalezy [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Otóż procesy [...]
[...] mi dlaczego w większości książek na temat odżywiania (szczególnie w tych nowszych), m.in. w Bromatologii, Normach żywienia Ziemlańskiego i Jarosza, czy w Gawęckim, kwasy tłuszczowe EPA i DHA powinny stanowić ok. 200mg/ dzień oraz kwas a-linolenowy ok. 2g/ dzień? Nie uważacie, że dawki EPA i DHA jakie podajecie są za duże? Wiadomo, że [...]
[...] prawie równoważne (n-6 : n-3 ~1-2 :1). W ciągu ostatnich 100 - 150 lat nastąpiło znaczne zwiększenie spożycia WNKT z rodziny n-6. "Zachodnia" dieta jest niezwykle bogata w kwasy z rodziny n-6, a stosunek n-6 do n-3 wynosi około 20-30:1. Jest to również związane z ograniczeniem spożycia ryb w diecie oraz z przemysłową produkcją pasz zwierzęcych [...]
zgodnie z obietnica wrzucam takie moje podsumowanie wyzej wspomnianej konferencji lekarskiej. wybralem najciekawsze punkty, oczywiscie z mojego pkt widzenia;) no i prosze mnie nie oceniac za jakosc tych tresci, gdyby ktos sie z czyms nie zgadzal - nie sa to moje slowa %) mysle, ze spokojnie kazdy znajdzie tutaj jakas ciekawa informacje dla [...]
Panowie combo na lipidy? Oprócz gw bo na razie nie mam dostępu A kumpel pyta. Opuncja, olej lniany, omega3, nisko kwasy nasycone. Co jeszcze? Citrus bergamot , gw,niacyna,olej, omega 3 6
Niezdrowe tłuszcze: wytwarzane przemysłowe izomery trans, kwas linolowy (przy spożyciu typowym dla diety zachodniej), utlenione kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Czy tylko węglowodany paskudzą w tym temacie? Wiele czynników ma znaczenie. Uważam nawet, że najczęściej potrzebne są specyficzne warunki do tego, by większe ilości węglowodanów [...]
[...] ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety. Skąd się biorą [...]
[...] mi wątrobę oraz same procesy trawienne było wspomaganie przez ten suplement. -Omega-Health-Care /SFD/Images/2015/12/31/470541eb882a45e083cfe9c16c6a6568.jpg Również kwasy omega bardzo dobrze wpływały na mój lipidogram oraz niedobry tych kwasów przez cały okres masowy. Na teście poziomu cholesterolu wyszło wszystko w porządku. -ZMA [...]
[...] potrzebuje. Jak mu braknie to będzie robić bokami, jak zostanie to puści w krew a potem ostatecznie albo spali (na co stawiam ze względu na reaktywność o3) albo przerobi na kwasy nasycone i wrzuci do zapasów. A ja piję do tego, że w 'bliżej nieokreślonym źródle' (czyt - internet) wyczytałem, że w diecie przeciętnego zjadacza chleba i kartofli [...]
[...] Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3. Wysokotłuszczowa [...]
jesli gdzies masz opcje dostanie taniego lnianego to tez bedzie si ~50% 03 w postaci kwasy alfa linolenowego (ALA) ta konwersja do epa/dha nie jest zbyt wielka ale to juz zalezy przedewszystkim od dostepnosci kwasu linolowego im mniej go tym lepiej a o wiele trudnije dostarczyc 03 bo maja do naprawde nieliczne zrodla (ryby,liany i jakies minimalne [...]
[...] są błędne). Wracając do omega 3 - chodzi tu o to, że owszem, sporo pokarmów zawiera kwas alfa - linolenowy (podstawowy omega 3), ale jedynie bardzo nieliczne zawierają kwasy EPA i DHA, które są formą omega 3 wykorzystywaną przez organizm. Jedząc jajka, dostarczasz tylko ALA. Jeśli teraz zablokujesz sobie szlak metaboliczny którym organizm [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
[...] Ale na tym nie zaprzestawaj. Tłuszcze są bardzo potrzebne do rozwoju masy. -Tłuszcze. Powinny być dostarczane w naszej diecie, gdyż organizm sam ich nie wytworzy. Omega-6 kwasy tłuszczowe znajdziesz w roślinnych olejach, natomiast omega-3 kwasy tłuszczowe m.in. w oliwie z oliwek,zimnowodnych rybach, siemieniu lnianym. Kwasy te dostarczają [...]
[...] między sobą pod względem zawartości innych składników, m.in. tłuszczu i cholesterolu. Takie różnice obserwujemy w przypadku mięsa i ryb. Mięso zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjają powstawaniu choroby niedokrwiennej serca. Natomiast ryby, przede wszystkim morskie [...]
Kwasy, które chronią serce w nowej Florze Na polskim rynku w połowie czerwca pojawiła się najnowsza Flora. Oprócz kwasów tłuszczowych Omega – 6 zawiera ona również kwasy tłuszczowe Omega – 3. Dzięki ich wspólnemu działaniu, Flora pomaga chronić organizm przed chorobami układu sercowo – naczyniowego. Na całym świecie, [...]
[...] częściowo kumulujemy szkody wyrządzone przez oksydację. Jedną z najważniejszych tkanek, jakie jej ulegają jest komponent tłuszczowy - lipid, a szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które jełczeją. Ulegają także glikacji, w przemyśle spożywczym nazywa się to karmelizacją. Tak właśnie robi się karmel. Więc starzejąc się jełczejemy i [...]
[...] o3 przedstawiane są jako skł odzywczy nie niosący za sobą żadnych negatywnych nastepstw niezaleznie od tego jak mocno windujemy dawki. Tak kiedyś przedstawiane były kwasy omega 6 (gdzieniegdzie nadal są). No i generalnie to, ze są różne sprzeczne badania to nic nowego. Są jednak pewne kryteria oceny badań pod wzgledem wiarygodności. I [...]
[...] przerzuca się na oleje roślinne zawierające dużą ilość, a raczej przeważającą kwasów tłuszczowych omega 6. Są więc one dość łatwym źródłem do pozyskania tak zresztą jak kwasy tłuszczowe nasycone. Ponad to proporcja między o3 a o6 staję się już całkowicie inna od zalecanej. Co może powodować kaskadę zmian w organiźmie. Biorąc pod uwagę że [...]